Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Jaroslav Hašek

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Jaroslav Hašek se narodil 30.4.1883 v Praze.

V mládí navštěvoval gymnázium, kde byl v primě jeho třídním učitelem Alois Jirásek, kterého Hašek upřímně nenáviděl. V průběhu studia mu umřel otec, kvůli této události se mu zhoršil prospěch, až v kvartě propadl.To se stalo v roce 1896. Tehdy také opustil školu a odešel do učení v drogérii, odtud ho ale brzy vyhodili kvůli jeho nezájmu o práci a časté absenci způsobené jeho touláním. V r. 1897 měl také první konflikt s rakouskou policií, protože podporoval protiněmecké bouře. Už v tomto období žil samostatně, začal se toulat a prošel Polsko, Uhry, Rakousko a řadu dalších států. V r. 1899 ho přijali na Českoslovanskou obchodní akademii. Po dostudování v roce 1902 chvíli pracoval v bance, avšak i odtud ho vyhodili pro časté absence. Několik následujících let se opět toulal a měl-li peníze vysedával po hospodách. Ruku 1904 začíná jeho anarchistické období a bohémský život. Roku 1906 se seznámil s Jarmilou Mayerovou, se kterou se později v roce 1910 oženil. V r. 1907 se setkal s Josefem Ladou, který ho ovlivňoval a s kterým Hašek údajně bydlel. Zároveň vyvrcholilo jeho anarchistické období. Začal se také zajímat o psy a založil vlastní firmu s názvem Kynologický ústav. 9. 2. 1911 se v náhlém rozrušení pravděpodobně pokusil o sebevraždu a to skokem z Karlova mostu. Poté strávil tři týdny na psychiatrické klinice. Po narození syna Richarda v r. 1912 opustil rodinu a zcela se oddal bohémskému a tuláckému životu.
Avšak o dva roky později vypukla 1. světová válka pod záminkou sarajevského atentátu a Hašek narukoval v únoru 1915 k pluku do Českých Budějovic. V červnu 1915 odjel na ruskou frontu a dostal se do zajateckého tábora na Ukrajině. Později byl redaktorem Čechoslovanu a dokonce podporoval připojení Čech k carskému Rusku. Nastoupil do Rudé armády, kde se mu říkalo „Rudý Čech“, a také do komunistické strany, protože v Rusku vypukla VŘSR a Hašek v ní viděl možnost národního a sociálního osvobození. V r. 1920 se oženil s Alexandrou Grigorjevnou Lvovou, i přesto že byl stále ženatý. Ještě týž rok spolu odjeli do ČSR.
Po příjezdu do Prahy byl stíhán za zběhnutí a bigamii a vrátil se k bohémskému životu. Kvůli zhoršujícímu se zdraví, které bylo podlomeno alkoholem, pobytem v zajateckých táborech a prací v Rudé armádě, se přestěhoval do Lipnice nad Sázavou, kde chtěl dokončit své dílo, avšak 3.1.1923 ve věku nedožitých čtyřiceti let na ochrnutí srdce zemřel. Ke konci života již nebyl schopen psát, a proto za něj psal jeho žák. Ani tak své dílo nestihl dokončit…



Haškovo dílo

Ve svých uměleckých počátcích, jimiž jsou především cestopisné povídky, črty a humoresky, vycházel Hašek z představy přirozené krásy prostých věcí a života obyčejných lidí. Zdrojem jeho revolučního postoje je výsměch, ironie a odpor k měšťácké společnosti.
Bezesporu jeho nejlepším dílem je kniha Osudy dobrého vojáka Švejka, jejíž první díl vyšel v červenci 1921. Hašek v ní kladl velký důraz na drsnou ráznost jazyka, na pravdivost a věrohodnost. Velká část Švejkových příhod je založena na zkušenostech z autorova bohémského života. Anarchista Hašek líčí velice přesvědčivě pomocí všemožných karikatur i neobvyklých situací žalostné poměry panující v rakouském mocnářství. Základem jeho nezvyklého a originálního podání je kontrast chaotických událostí s životem komického Švejka. V něm vytvořil Hašek svérázný, i když velmi složitý a v mnohém diskutovaný společenský typ, přisuzovaný někdy českému národnímu charakteru. Možná i to budí u čtenáře porozumění a sympatie k tomuto hrdinovi.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT